lördag 22 augusti 2009

Filosofiska tankar



Sitter på konsthallen och vaktar Marias utställning ”Som Eljest” det är utställningens sista dag, blir intressant att se hur många som droppar in under dagen, 10 besökare första kvarten är inte dåligt.

Dagen började annars ganska tidigt med en tidig slö morgon där frukost avverkades samtidigt som nyheterna och mail skummades genom, sen var det dags för det obligatoriska morgonbesöket hos mor och katterna, där alla för ovanlighetens skull var uppe och i full fart.

Fascineras av kattungarnas framfart livliga och fulla av upptäckarglädje samtidigt som man ser att det är tre helt olika individer med egna särdrag.
Trollet däremot är inte speciellt förtjust när det blir närgångna katter morrar väl inte men nog låter det så.

Åter till vaktandet och filosoferandet, om konsthallen tiden går och innan man vet har hyrestiden för denna lokal gått ut och vad händer då. Redan vid invigningen talades det om att konsthallen i framtiden skulle integreras i bibliotekets verksamhet och även dela lokal, men då talades det också mycket om att biblioteket skulle flytta in i centrum, men det verkar inte längre vara så aktuellt, ganska naturligt egentligen i dessa tider av ständiga besparingar.

Det har också ryktats om en konsthall ute på Aucusticum i något som kallas backfickan.

Skulle kunna vara ett komplement däremot inget alternativ för ny placering, Acusticum ligger alldelens för långt bort. Samtidigt har ju inte konsthallen fått den besöksfrekvens som man trodde trots att den är lättillgänglig och bra och ändamålsenliga utställningslokal.

Mycket aktiviteter är det denna lördag, både skärgårdsfest och loppis mm, just nu passerade en hästskjuts utanför påminde till viss del om de vagnar som användes i vilda västern, samtidigt har dock signalerna från ett antal utryckande ambulanser hörts, vilket förstås indikerar olycka och skador i en och annan form.

Åter till funderingarna om konsthallen, en tanke är tydligen att placera alla ”konsthallarna” Piteå Konsthall, Öjeby konsthall, backfickan och PT foajé under samma ”hatt” undrar om det är så bra, möjlighet till mångfald får inte förbises.

Sen kan man förstås också fundera på hur det skall fungera med konsthallen i ett tyst bibliotek, nu är det ju inte alltid så stimmigt på konsthallen men trots allt förekommer ju en del ljudligare aktiviteter med jämna mellanrum, musik i samband med vernissagen, barngrupper, workshops osv. men det kanske inte passar med nya konstformer och grepp vilket förmodligen är ett av de stora problemen med låga besökssiffror.

Samtidigt får man inte bortse från det faktum att konsthallen blir mindre personalkrävande då den förmodligen kan bevakas av bibliotekets ordinarie personal, även om det fortfarande kommer att behövas specialkompetens vid val av utställningar, hängning mm.

Aj tusan nu passerade prärievagnen igen får nog skärpa bevakningen om den skall komma med på bild.

Tredje gången gillt nu blev det bild på prärievagnen, hoppas att fönstret var välputsat.

Av någon anledning så trivs inte mitt mobila bredband i konsthallen, nu gör det inte så mycket fast jag kan ju inte använda facebook och mail till att tjata på att folk skall komma hitL

Nu skall vi se om det går få liv i kaffebryggaren!

Ajdå måste tydligen få fart på min risiga engelska, nåja det löste sig han var mest intresserad av vilken kamera Maria använt, undrar just om Maria fått många frågor om tid och bländare men de som brukade ställa de frågorna är väl ett utdöende släkte!

Fortsatta funderingar om konsthallen.
Ett bra exempel är just ”Som Eljest” där det var mycket folk på vernissagen men inte speciellt många normala konsthallsbesökare fast å andra sidan så lyste ”konsteliten” och fotoklubbsfolket med sin frånvaro. Att konsteliten inte går på foto och liknande simpla utställningar är ju ingenting nytt, men då skall man nog inte heller vänta sig att vanligt folk besöker de ”fina” utställningarna.


Fick faktiskt ta en bild på två intresserade besökare.

Dags att stoppa i sig lite föda vaktandet tär hårt på energiförrådet J

Utställningen Som Eljest då, tyckte den var strålande när jag såg den första gången på vernissage och den förlorar absolut inte på att ses flera gånger och nu har jag sett den ett antal gånger.

Det finns många bra och spännande bilder med sin egen historia, men trots allt är det samlade intrycket som känns starkast, och stora bilder är underbart, det är rent skitsnack att storleken inte spelar någon roll, önskar att förespråkarna för ”frimärksbilder” i tävlingssammanhang hade fått ta del av denna utställning. Väl sent påtänkt men skulle förstås ha frågat Maria om iden bakom fler av bilderna.

Ganska kul egentligen en besökare som hävdade att det var fel namn på en av personerna, hon menade på fullt allvar att det inte var KG Johansson utan Rolf Lassgård som var avfotograferad, hjälpte föga att jag hävdade att Maria säkert hade stenkoll på vilka hon fotat!!
Förövrigt har väl Lassgård någon Piteå anknytning heller.

Hade en stilla önskan när jag åkte hit om att någon av de avbildade skulle dyka upp och så blev det också för Sture Berglund tittade in så jag fick en bild på originalet och kopian.

Nu är vi inne på sista timmen som alltid brukar vara seg ca 40 besökare så här långt är inte alls dåligt för en lördag med fint sommarväder. Tycker lite synd om de stackare som missat chansen att se utställningen.

Undrar också var prisexemplet fanns för naturligtvis var det några som läst det finstilta och frågade efter det, självklart hittade jag det nu vilket bara visar vikten av att läsa på ordentligt oavsett vad uppdraget handlar om.

Konstaterar att det blev ganska precis 50 besökare vilket som sagt var inte är dumt, har man sett Maria tittar in för att ta lite bilder på sin utställning bra då kanske jag kan ta några bilder på henne också, vet ju att hon inte gillar att hamna på fel sida av kameran, men som etablerad konstnär får hon lära sig det.

Hann också prata lite om det kommande fotoplanket i Piteå där Maria skall hjälpa till med info som kommer ut närmaste tiden.

Dags att packa ihop och låsa, nu bär det av hem till gräsklippningen, går alldelens utmärkt att tänka och filosofera då också åtminstonde så länge man inte är i närheten av buskar och rabatter.

Får väl filosofera om vad jag skall hitta på till Landsbygdsdagen nästa lördag för det hanns inte med, eventuellt blir det kanske tid för planering vid torsdagens Haparanda resa (skall inte på IKEA) men det är kanske väl sent.

Rönnberget 090822
Ingemar

2 kommentarer:

Maria sa...

Kul att läsa dina funderingar Ingemar. Mindre kul att se bilden på mig. Note to myself: böj inte på benen när du blir fotograferad -dom ser kortare och tjockare ut då. =)

Ingemars tankar sa...

Men du är förlåten du var ju mitt uppe i fotografering själv