lördag 30 augusti 2008

Svampdag



Idag lördag arrangerade Studiefrämjandet Södra Norrbotten svampdag på Piteå Museum.

Deltagarna i varierande åldrar hade många frågor till svampkonsulenterna.
Svampkonsulenten Hans-Erik Östers svamprecept hittar ni i slutet på bloggen.

Upptäckte när jag laddade ner bilderna från kameran att jag ställt om upplösningen men förmodligen märks det inte, nackdelen med ny kamera är förstås att man lätt kommer åt fel inställningar men det vänjer man sig säkert med efter ett tag!

Svamprecept av Svampkonsulent Hans Erik Öster

Utställningssoppa 4 port.

Svamp, valfri sort, tillräcklig mängd. En liter skuren svamp ger en god soppa men har man ont om svamp kan man ta mindre, har man gott om svamp blir det godare om man tar mer. Blandsvamp är jättegott. Soppan får en i mitt tycke obehaglig koncistens om man använder dem färska. Det är bättre om man först torka dem.

En klick smör
1 liter vatten
1-1,5 buljongtävling
ev salt och peppar för komplettering
ett par-tre msk vetemjöl (eller mer beroende på hur tjock soppa man vill ha)
en äggula
1 dl grädde
litet citronsaft

Skär svampen i bitar och förkoka dem dvs låt dem koka i sitt eget spad tills den kokat in
Fräs svampen i smöret på svag värme en liten stud 5-10 min räcker
Svampen skall inte brynas.
Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka minst en halvtimme.
Det skall koka så länge att det inte längre smakar buljongtärning om soppan. Det är inget i svampen som förstörs och den blir bara godare ju längre den kokar.
Rör ut mjölet i litet kallt vatten och red av soppan.
Smaksätt soppan genom att pressa i litet citronsaft. Det är omöjligt att säga hur mycket man ska ta. Man måste smaka av mellan varven så att inte citronen tar överhanden. Men citronen är viktig för att soppan ska bli riktigt god.
Vispa ihop äggulan och grädden i en soppskål. Häll den kokheta soppan i soppskålen medan du vispar ordentligt. Nu får inte soppan koka mer, då skär den sig.
Tyvärr lämpar den sig inte för frysning efter det att man tillsatt ägg.
Den blir grynig och inte alls lika god. Men det brukar inte vara något problem eftersom det inte blir något kvar.

Smaklig måltid
Hans-Erik Öster

2008-08-30

Ingemar

fredag 29 augusti 2008

Fredag


Testandet av den nya kameran fortsätter var förstås tvungen att prova skärpedjup mm.

Som synes räckte inte skärpedjupet tiktigt till

Freddi har tillbringat natten hos min mor och hennes katt och när jag skulle hämta honom tyckte han det var bättre att smita ut på egen hand och gå på upptäcksfärd.


Kommande vecka har vi driftstopp på jobbet så idag var det frågan om att ta reda på eventuella oväntade överaskningar och såda fanns förstås som fick fixas, dock har det varit ovanligt lugnt inför stoppet så vi får se hur veckan blir.

I morgon skall vi ha svampdag på museet och därför var jag ute och tittade efter svamp på eftermiddan men upptäckte att det är enklare att plocka svamp med kameran.





2008-08-29

Ingemar

torsdag 28 augusti 2008

Det kom ett paket

Efter att ha funderat länge och mycket beställde jag i måndags ny kamera.
En Nikon D300 och sen var det bara att vänta på leverans igår låg en paketavi i brevlådan där det stod att jag kunde hämta ett paket dagen före efter kl 16.
Bra tänkte jag då kombinerar man det med tandläkarbesök så får man något trevligare att tänka på.

Men inte fanns det något paket att hämta:(

Idag kunde jag på internet se att paketet levererats till utlämningsstället kl 09.05.
Efter lunch var det bara att åka och hämta


Paketet.



Följdsedel och en massa isolering + den obligatoriska godbiten


Lite mer grejer fanns som tur var i paketet
$


Efter ytterligare uppackning så hittar man både kamera och objektiv och en massa papper förstås


Så ser underverket ut redo för användning, fast det var inte riktigt sant en liten missräckning var det förstås att batteriet från D70 inte passade

Det är trots allt bäst att läsa på lite medans batteriet laddas kan ju vara bra att veta hur man öppnar luckan för minnsekortet, men sen är det nog bara att gå ut på motivjakt
Men det får bli en annan historia.

2008-08-28
Ingemar Johansson