lördag 14 juli 2007

Äntligen

Är man beredd att utbrista för nu är all ved kapad och klyven. Helt klart kommer jag att låna en kombinerad vedmaskin om det blir aktuellt med nytt vedprojekt nästa år.
Freddi var som vanligt allert och väckte mig vid ½ 5 tiden konstaterade att det inte regnade och inte var strålande solsken, perfekt arbetsväder mao.
Knappast lämpligt att börja denna tid så Freddi stack ut och jag återvände till sängen ett tag men ½ 8 var frukost intagen kopiering av filer startad och jag redo för dagens uppgift.
Efter någon timme var det bara kasta jackan för solen värmde allt mer möjligen i kombination med ovant kroppsarbete.
Till slut var dock arbetet klart efter diverse regnavbrott fika och lunchpausar mm.
Att det handlade om lokala regnskurar visade det sig när jag åkte hem för att kolla katt och dator, inte en regndroppe hade kommit där regngränsen gick precis vid järnvägsviadukten.
Från dagens vedövningar kan noteras att bandet som fraktade den klyvna veden vidar hade större behov av vilopausar pga värmen än undertecknad.
Temperaturen hade trots regn och sol bakom moln klättrat upp till 26 grader, mycket behagligt sen jobbet var klart!
Resten av kvällen ägnades åt datorn och kopiering och städning hur det gick får bli en annan historia, funderar på om man inte gjort sig förtjänt av en kall öl och kanske tom en liten whiskypinne!!

070714

INgemar

torsdag 12 juli 2007

Fredagen den 13

Vaknade tidigt vid ½ 5 tiden kollade vädret, under över alla under solen lyser.
Freddi tyckte förstås att det passade alldelens utmärkt att ge sig ut på upptäcktsfärd denna morgon, själv återvänder jag till sängen!
Vaknar av klockradion och nyheterna kl 6, halvdöd och skulle bara vilja fortsätta att sova en stund till, det vakra vädret är nog av övergående karaktär regn väntas både från söder och öster. Konstaterar att det är hög tid att fylla på förråden men en filtallrik och en kaviarmacka får räcka som frukost, dagens första kaffekopp intas på jobbet när man väl är där.
Freddi tittar in och blir avtorkad och äter sin frukost som dagen till ära består av torrfoder och en skinkbit sen sticker han ut igen.
Konstaterar att filöverföringen har avbryrtits under natten och två datorer står dumt stirrande och tycks fundera " vad vill du att vi skall göra"
Åker iväg till jobbet och är på plats ca 7 dvs som vanligt.
I helgen är den stora semesterbytar helgen på jobbet vilket innebär att halva arbetsstyrkan börjar sin semester och den andra halvan börjar om att jobba efter semestern på måndag.
Detta gör också att det är i det närmaste omöjligt att få tag på någon om det skulle bli problem någonstans

Eftermiddagen tillbringade jag på vedbaken med förhoppningen att bli klar med detta någon gång.

Så var det då dags att ta itu med datorn. Hade under dagen införskaffat nödvändigt brännarprobram så det var ju bara köra igång, icke det problemet var ju ledigt utrymme på datorn och det visade inte räcka till för att installera brännarprobrammet
Efter diverse städning så kunde installationen göras, sen var det bara att börja bränna börjar med bilderna och för att vara absolut säker tar man med alla bilder.
Naturligtvis uppstod det nya problem bränningen fungerade inte på högsta hastighet och innan jag begrep att man måste minska hastigheten så sas ett och annat hårt ord.
Så till slut startade kopieringen men det är bara att konstatera att det tar tid.

Här skall vara med en bild på en gul lilja som slagit ut men som ni förstår var det inte läge för att spara nya bilder på datorn!!
Så allt har sin tid bilden kommer nog



070713
Ingemar

Dambesök

I kväll hade jag dambesök, nu var det förstås inte spännande som rubriken kunde antyda utan helt enkelt två damer som skulle på Byske marknad fredag till söndag och behövde låna ett marknadsstånd till detta.

En snabb monterings och lastningsinstruktion så var det klart, man får verkligen hoppas att vädret stabiliserar sig till den kommande helgen för utan tvekan är det en av de aktivaste helgerna under sommaren med alla hemvädardagar, byafester, marknader osv lägg till detta sen Dragracing och Rallycross mm så förstår man att helgen verkligen bjuder på liv och aktivitet, det är bara att hoppas att det inte blir en massa bråk och fylla som besk eftersmak.



Har senaste tiden fått alarmerande medelanden från min dator, den tycker att utrymmet har krympt till alldelens för lite, bestämde mig därför att göra något åt saken och lagra bilder text mm på lämpligt sätt. Döm då om min förvåning när inte mitt brännarprogram fungerade saknades en fil intallera om vilket förstås inte hjälpte!

Smart som man är bestämde man sig för att med hjälp av det trådlösa nätverket flytta över en del bilder mm till en annan dator vilket förstås åtminstonde i teorin bör fungera om nu inte nätverket går ner. Lämnar datorerna att jobba på egen hand

070712

Ingemar

onsdag 11 juli 2007

Hastighetsbegränsningar

Risk för att man blir filosofisk nu

Hastighetsbegränsningar har nog många svurit över inte minst när man blivit tagen på bar gärning.
Hörde på lokalradion i morse eller när det nu var någon från vägverket som utalade sig om förhållandet hastighet och trafikolyckor. Max hastighet borde enligt honom vara 70 km i timmem på vägar med mötande trafik, blotta tanken får en att rysa 30 mil efter E10 i 70 där många säkert tycker att 110 är svårt att hålla.
Självklart tror vägverket på sin nollversion och arbetar utifrån detta! Man kan naturligtvis inte ha en målsättning som innebär att en massa människor dör. Men enda sättet att möjligen uppnå nollvisionen är förstås att förbjuda all fordonstrafik på vägarna!

Hoppsan bäst ta sig tillbaka till ämnet, hastighetsbegränsningar.
Undrar egentligen hur folk tänker när man kommer till en vägsträcka som av någon anledning är begränsad i hastighet, många svär nog och gormar och några få inser att det finns en orsak till att man inte får köra 90 eller 110 just där.
För oftast är det folket som bor vid vägen som vill ha en lugnare trafikrytm för sin egen säkerhet. Sen kan man då diskutera vad som är rätt och fel i varje enskilt fall.
Ett exempel är vägen som passerar förbi mig där stred byborna för några år sedan för sänkt hastighet och gång och cykelväg/bana, hastigheten sänktes till 70 och vägen gjordes smalare genom att en cykel och gångbana anlas på vägens ena sida, problem uppstod förstås med snöröjningen under vintern. Men trots allt har trafikrytmen blivit lugnare numera möts inte fullastade flis och timmerbilar i 120 km/h.

Ett av problemen med hastighetsbegränsningarna är att sträckorna tenderar att bli nog så långa folk glömmer helt enkelt bort efter någon km att det är 50 eller 70 eller vad som gäller.

Samtidigt är det ju så att många gånger är det de mest berörda som är de största bovarna, såg någon utredning att de som mest bröt mot 30 vid skolor och dagis faktiskt var föräldrar som lämnade sina barn??

Nä för att uppnå nollversionen måste vi nog återgå till häst och vagn och det hjälper nog inte för även då inträffade det olyckor.
Men tänk efter före vard som kan vara orsaken till att det sitter en skylt med 30 50 70 på din färdväg

070711
Ingemar

Planteringarna


De enda växter som verkar trivas i mina planteringar denna sommar tycks vara brandgul lilja inte ens ogräset har riktigt klarat dessa snabba växlingar mellan ökentorka och höstrusk
Har avgjort en viss förståelse för det ena dagen gassande sol och mer än +30 för att nästa dag vara regn och högst + 10.
Att det regnar då och då är förstås nödvändigt men varför skall det vara så kyligt, förmodligen är det som allt annat politikernas fel.
I kväll hade vi årsmöte i vattenföreningen det mesta var lugnt och under kontroll, oroande är dock att vatten förbrukningen ökat kraftigt!!
070710
Ingemar

måndag 9 juli 2007

Miljöfunderingar

Hörde på radion i morse att det tillsats någon ny utredning om miljön kanske hette den miljökonsekvensutredningen?
Samtidigt går miljöministern Anders Calgren ut och säger att man kommer att måsta tillgripa höjda bensinskatter för att komma till rätta med koloxidutsläppen!
Ytterligare någon expert eller tyckare hävdar att bensinen bör kosta 20:- litern för att styrverktyget skall bli effektift. Calgrens utspel uppskattades tydligen inte av övriga kamrater i alliansen, minst uppskattat var det förstås i det parti som nyligen vid sitt riksmöte eller vad det nu kan ha hetat beslutade att arbeta för en skattesänlning på bensin.
Tala om att marchera i otakt eller kanske tom i olika riktningar.

Samtidigt läser jag i lokaltidningen att Piteå Watercross drog 2000 åskådare trots regn och rusk samtidigt som radiolaget bara lyckades locka 140 tappra till sin välgörenhetsmatch för barnavdelningen på Sunderby sjukhus.

Watercross är tydligen en tävlingssform där man kör snöscoter på vatten riktigt vad tävlingen går ut på framgår inte men publiken kommer tydligen för att se och höra vrålande skotrar som varmkörs på land innan start för att sen efter kortare eller längre sträckor sjunka till botten med nödvändig bergning som följd.
Vän av ordning frågar sig hur miljövänligt ett sådant arrangemang är, olja mfl föroreningar i vattnet måste det bara bli!

Nej kära miljömiljöminister sätt in restrektioner och förbud mot fullständigt meningslösa motorarrangemang som bara belastar miljön samtidigt kan du också lägga straffavgifter på alla gubbjepar (läs stadsjeepar) som blivit så populära för att nu inte tala om alla bensinslukande värstingbåtar mfl, fixar du det då gör du en insats för miljön

070709
Ingemar

söndag 8 juli 2007

Avslutning


Har tillbringat några timmar i bygdegården där vi hade avslutis på loppis och sommarcafé.

Det var faktiskt så grått och kallt att jag gjorde en brasa i kaminen!

Man kan väl inte påstå att det var rusning till "sista chansen" men några hälsade på och tog också god tid på sig.

Imorgon blir det att packa ihop loppisprylarna och fundera på vad vi skall göra med dem?

Nu när jag skall spara ner bilderna till datorn kommer min katt Freddi och vill hjälpa till han har en ganska suverän förmåga att trampa på rätt tangent vid fel tillfälle!


20070708

Ingemar