lördag 30 oktober 2010

Skitväder var ordet



Åtminstonde om man tänkte testa sitt nya objektiv!
Började dagen med att hämta dagens tidning och gårdagens post!
som innehöll bla Förbundsinform nr 3 upptäckte till min fasa att den var tryckt i färg, ett mail bekräftade att det skulle vara så och att det inte var jag som klantat mig igen.


Som sagt inget höjdarväder, objektivet kan ju bli fuktigt!

Första stoppet blev Öjebyn där jag förövrigt satte nytt rekord i cigarettförbrukning, 20 cigaretter dvs ett paket försvann på några minuter, hoppas att någon behövande hittar det!
Kyrkan i Öjebyn brukar vara ett tacksamt fotomotiv men tala om hoptryckt bild

Det är färgen på trafikmärket som har krakelerat inget fel på objektivet


Nästa stopp blev Valsberget eller Lindbäcks stadium som det tydligen heter i dag, här är det nog en bit bort innan det blir åkning av. Kåbdalis har premiär i helgen för slalombacken och till Kiruna kommer skidlandslaget på måndag för där finns flera mil typreparerade skidspår av natursnö. Men såg i dagens tidning att även Piteå kunde erbjuda preparerat spår på sparad fjolårs snö

Maskinerna är som synes redo och väntar bara på snö

Då får man väl ägna sig åt inomhusfotografering Smurfa fotograferat på ca 2m med 400mm och kamerans inbyggda blixt blev väl inte så tokigt ögat är ju skarpt vilket brukar vara ett av kraven vid djurfotografering.
Katterna gillade inte heller vädret utan sprang in och ut med förhoppningen att det skulle ha ändrat sig

Men mest såg det ut så här, bilden tagen stax efter kl 16 bl 5,6 1/30s och 1600 ISO, bilden är tagen från bilen så fotografen slapp bli blöt den gången.

Efter ett besök hos bekanta var det dags att återvända hem och fixa middag, renskav och pulvermos verkade lämpligt enkelt men idag misslyckades tom det allt för hårdstekt renskav och flytande potatis mos fulländade denna dag, tom den snålaste av kattungarna nobbade anrättningen.
Avslutade i vanlig ordning kvällen vid datorn och det blev inte heller någon succé.
I natt är det dags att ställa om klockan funderar på om man skall göra det innan man somnar eller när man väcks av klockradion i morgonbitti och konstaterar att den bara är 5 och kan ställa om den 1 timme och fortsätta att sova, bara man inte gör som en bekant och ställer om den både på kvällen och morgonen!!

Rönnberget 2010-10-30
Ingemar

fredag 29 oktober 2010

Fredags fundering

En lugn start på dagen steg faktiskt inte upp förrän ½ 8 !

Bläddrade genom ett nummer av Teknikens Värd och kom ihåg en diskussion som jag haft med en tidningsförsäljare en gång, fattar inte hur man kan kalla en tidning Teknikens Värd som bara innehåller bilar och möjligen lite andra motor relaterade saker, bläddrade igenom tidningen och konstaterade att det bara handlade om bilar och bilar.
Lite skadad blir man nog om man sätter likhetstecken mellan bil och teknik!

Även ett tomt hus skall sotas, sotaren skulle komma mellan 12 och 14 och kl 12 infann han sig punktligt egentligen hade det nog inte behövts någon sotning för det har nog inte eldats mycket där sen slutet av april!
Faktiskt inte så lätt att veta vad man skall säga upp och avsluta när man får ett tomt hus på halsen. Borde finnas en handbok i ämnet.

När jag väntade på att sotaren skulle bli klar ringde leverantören av kyl och frysen och meddelade att det skulle levereras ca 14.

Hem och tömma den gamla kylen, förstår inte hur det kan vara så mycke saker i en kyl och ändå hittar man inget ätbart!

Kyl/frysen levererades och kattungarna fick spader när det kom en lastbil på gården, flydde in för att lika fort sticka ut när kylen transporterades in.

Bara att koppla in den och fylla den, märkligt nog var det inte mycket som inte behövde kastas, och nästan full blev den.

Tror jag skall försöka konsultera en konsult som kan berätta hur man förvarar mesta möjliga saker utan att det ser stökigt ut!

Avslutade dagen med lite test av nya objektivet, dagens bild från en kylig Piteälv, hoppas dock på en klar och fin höstdag innan snön infinner sig.
Passade också på att hämta min opererade vittra, h*n hade ju fått tre fingrar kapade vid fall och det är inte kattungarnas fel.

Fick också ett tråkigt telefonbesked en medarbetare som sagt upp sig, trist.

Hamnade slutligen vid datorn och där kan man bli sittande många timmar

Rönnberget 2010-10-29
Ingemar

torsdag 28 oktober 2010

Dyrt blev det

Igår var det investeringar som gällde började dagen med att beställa ett nytt objektiv Sigma 120-400, hade för ovanlighetens skull läst en del av reklambladen som brukar åka direkt i gröna tunnan, såg att det var bra priser på kyl/frys, normalt sett så brukar dessa erbjudande vara slut när man kommer till affären men det billigaste fanns kvar en stor och rejäl kyl/frys för 3000 tyvärr så var den för hög!! Så det fick bli en för drygt 5000 men då ingick hemkörning inklusive omhändertagande av det gamla.
För övrigt så blev objektivet betydligt dyrare än kyl/frysen!
Men nu är det investeringsstopp ett bra tag!

Idag torsdag var det meningen att jag skulle vara på möte i Luleå men det blev inställt så istället blev det frågan om att få fram den gamla kylen vilket inte var så lätt den har väl stått och vuxit fast i 20 år eller något liknande. Men med hjälp av en kofot och lite teknik så kom det ut så nu står det mitt på golvet och väntar på att bli hämtat.
Lätt förvånad konstaterade jag att det var ytterst lite dam mm där det stått, husets katter hittade dock snabbt ett nytt ställe för undersökning.

Medan detta arbete pågick fick jag en inbjudan till middag, något som man aldrig tackar nej till.

Ett nytt samtal hade jag några navkapslar över, barnbarnet behövde det på sitt dagis de skulle bygga en rövarborg!
Lätt fixat sen blev det en massa telefonsamtal innan det var dags att åka och handla både katternas och husses förråd behövde fyllas på.

När jag satte mig i bilen efter gjorda inköp plingade det till i mobilen, ett SMS talade om att objektivet fanns att hämta på affären 50 m bort, tala om timing och snbbleverans!
Objektivet hämtades och sen blev det ett stopp vid Karlberg för att packa upp och ta några bilder.
Ljusförhållandena var väl inte optimala vid 16 tiden och 1/30 sek kanske inte heller är det optimala ISO värdena drar ju iväg okontrollerat.
Men efter denna snabbtest får objektivet godkänt.

Bara att fortsätta till den väntande middagen, barnbarnet kollade in och godkände navkapslarn, undrar om det heter så nu för tiden.
Träffade också en glad vorsther som kände igen mig och ville leka, dvs kasta saker åt honom, hemma igen så ville husets katter ut och även ha mat, erfarenheten har lärt mig att kattungarna är mer benägna att komma in igen om maten serveras efter utevistelsen.
Kanske hinner jag testa objektivet under morgondagen annars kommer det förstås en helg och ett Kirunabesök till veckan.

Rönnberget 2010-10-28
Ingemar