lördag 26 december 2009

Lat


Att säga att man är slö i dag räcker inte utan LAT är ett mer riktig beskrivning har tinat upp ett fryset vattenrör och det fixade egentligen en kupevärmare efter att fått hjälp med att komma på plats.
Lustigt egentligen men brukar alltid stå någon vattenkran och droppa men inte då det behövs utan då var kranarna mycket noga stängda, Nu har jag i varje fall satt en lapp på kranen att den inte skall stängas helt utan stå och droppa undrar om det fungerar!!

Så missnöjda med sina julklappar var två bröder 8 och 12 år att de rymde hemifrån och tillbringade två timmar i -28 grader, allt enligt Expressen
Samma tidning anser sig vara den enda sportbilagan värt namnet, En sportbilaga som utsett årets 100 bästa sportprestationer och lite fundersam blir man, behöver man inte göra bättre från sig för att kalla sig som bästa "sorttidning" att hitta AIK hocky, Hammarby forboll, Svennis ochen del skvaller tyder på ja jag vet inte vad förmodligen 08 syndrom, försöker komma på vad Foppa gjort under året som motiverar en andra plats på listan att Zlatan skulle toppa förvånar väl inte.
Nu börjar visst JVM och i år skall Kanada besegras dessutom i Kanada nja i bästa fall blir det väl storstryck i en eventuell final.

Rönnberget 2009-12-26
Ingemar

fredag 25 december 2009

jul

Årets julfirandet har gått i lugnets tecken med god mat och i övrigt en slö tillvaro, kanske ännu slöare än vanligt men ute temp nära - 20 lokar defenetivt inte ut mig till aktivt frilufsliv utan det blir mycket slöande inomhus eller vid datorn var dock ut och tog nägra bilder men mörkt och grått blev resultatet precis som det såg ut i verkligheten.
Katterna har heller ingen större lust att göra några längre utomhusvistelser utan sympatislöar med huss utom då Smurfa helt plötsligt får för sig att se hur långt upp hon når, just nu försöker hon få ner en bild som hon knappt når upp till och förmodligen kommer hon att lyckas .
En anan favorit sysselsättning är att försöka dra ner min bordsatenn och då är diverse sladdar och hemvävda gardiner i farozonen.

När jag hämtade tidningen på julafton upptäckte jag till min förvåning att kalendrarna kommit trots att jag inte valt expressutdelning, med följde också 5 musmattor som jag tydligen skrivit in någon gång och inte beställt, någon som behöver en musmatta med sommarmotiv :)

Problem med kalendrarna dels saknades bildtexten undrar vad jag gjort för fel dels var det satt in ett tomt blad i varje kalender åtminstonde de jag kollat!!


Önskar er alla ett gott slut på julfirandet

Rönnberget 2009-12-25
Ingemar

onsdag 23 december 2009

Dan före


Har sovit dåligt i natt utan att veta varför var därför ganska seg på morgonen och morgonbesöket hos mor var senare än vanligt.
Strax efter 11 var jag i stan och hämtade den beställda delikatesskorgen, gjorde en del kompleteringsköp och tankade sen var det bara att åka hemåt.
Konstaterade lite förvånat att det inte syntes ett spår av det oväder som skulle härja längst Norr och Västerbottens kusten.

Tror att min snöskottare har drabbats av ryggskott så mer snö behövs inte förrän han är kry.
Efter att ha lämnat delikatesskorgen mm åkte jag hem och skickade ut katterna, som inte var helt sålda på den iden.

Sen var det dags att åka och träffa mors besökare en del grejer i delikatesskorgen avsmakades och fick godkänt.

Väl hemma var det två katter som intagit sovläge och var för ovanligheten skull inte det minsta intreserad av vad jag gjorde.

Läste och svarade på en del mail och fixade diverse småsaker innan det var dags för dagens sista besök hos min mor. Kollade bla vågen inför julen 98 kg visade den
Konstaterade att hennes TV inte ville vara med och inte hjälpte det med att byta batterier i fjärrkontrollen heller måste nog leta reda på bruksanvisningen vilket kan vara nog så knepigt!

På hemvägen konstaterade jag att ett lätt snöfall hade börjat! och att nu skulle katterna ut förmodligen blir det inte så långvarig utomhusvistelse fast riktigt säker kan man inte vara

Tittar på TV och konstaterar att min inomhusantenn inte riktigt räcker till när det är snö i luften undrar om man blir betraktaad som accosial om man slänger ut TV och vidhängande kanalboxar!!

Slötittar på ett program inspelat i Luleå om Tornedalsmusik, Något frustrerande när språket växlar så att ibland måste man läsa och ibland lyssna för att förstå.

Jaha nu var Freddi less på sällskapet och lurade in Smurfa bara för att få gå ut på egen hand!

Dessutom har han ett visst kontrollbehov eller kanske känner han ett visst ansvar för han gillar inte att Smurfa är ute på egen hand

Less är jag också på TV utbudet och får hitta på annat att göra.
Och i morgon är det julafton med allt vad det innebär.

Såg en notis att nu skall kontrollmärkena på registreringsskyltar avskaffas behövs inte från den 1 januari 2010

Till sist det tycks bli en vit jul i hela landet till glädje för en del och bekymmer för andra.
Det tycks också bli rejält kallt under helgen mellan 15 och 25 minusgrader.

Ja just det kan vara på plats att önska alla läsare en God Jul

Rönnberget 20101223
Ingemar


tisdag 22 december 2009

Försvunnen julskinka

Åkte in till Öjebyn för att handla vid 10 tiden, snöjröjningen pågick för fullt åtminstonde på de större vägarna. Inte speciellt mycket folk men de som handlade hade som regel fulla korgar.
Många erbjudanden nu tittade på julmust till exempel fanns mins tre prisvarianter och fabrikat
1 faska 15,90 förmodligen orginalet
2 flaskor 25:- var nog kopparberg och slutligen
3 flaskor 25:- ICA

Hemma hos mor var det bara att packa upp och suva undan inköpen för att sen göra skinkan klar
när den var klar ställdes den ut på altan och sen åkte jag hem för att släppa ut katterna och ta hand om diverse annat, måste nog skaffa en kattdörr åt Freddi och Smurfa men den svängdörren kommer nog att få samma effekt som kylfläkt, dessutom är risken stor att andra katter kommer på besök man skulle förstås kunna förse egna katterna med en sändare som öppnade luckan men förmodligen uppstår något annat ploblem istället så projektet läggs på is tillsvidare.
Vid 15 tiden kom jag ihåg skinkan och tänkte att det var dags för avsmakning dessutom hade jag en del grejer att lämna så det passade bra med en liten utflykt.

Väl framme konstaterade jag att skinkan var borta det enda spåret var en kal fläck där skinkfatet stått, frågade min mor om hon tagit in skinkan? icke det däremot hade hon nyss kollat att den var kvar, helt klart trodde hon mig inte när jag sa att skinkan var försvunnen utan måste se det med egna ögon.
En snabb koll i kylskåpet gav till resultat ingen skinka där.
Hennes katter befriades snabbt från misstanken av minst två skäl, skinkan var för stor och de skulle inte ha tagit med skinkfatet, på ungefr samma grunder befriades alla andra hundar och katter i omgivningen. från de misstänktas lista , tämligen osannolikt att en varg eller lo skulle ha dragit iväg med skinkfatet utan misstankarna stärktes att skinkan med fat tagits in och ställts någonstans frågan var bara var.
Efter mycket sökande hittades mycket riktigt skinkan längst ner i ett kökskåp!
En rejäl skinkmacka på hembakat mjukkaka och ICAs julmust blev belöningenn
Skinkan och mjukkakan smakade underbart medans julmusten fick omdömet tja

Efter detta var det bara återvända hem och släppa ut egna katterna ett varv till och koncentrera sig på datorn en sund.
Nu sover katterna tillsammans på min säng så det är kanske dags för dagens sista utflykt

Ronnberget 2009-12-22
Ingemar

måndag 21 december 2009

Snö


Det är klart att förr eller senare måste det komma snö men varför just idag
När lunchmöte med shoppande på storheden stod på programmet.
Misstänker att det är många som missat att ställa ut sina sopkärl ett dygn tidigare trots annons i PT, men folk har kanske lärt sig i fjol hände samma sak och då var det många upprörda runt om.
Själv hade jag tur att bli påmind i tid.

Snöigt och snörök i massor när jag åkte i väg först en svään in till Piteå för att uträtta div ärenden.
På väg in mot centrum konstaterade jag att snöröjningen pågick för fullt, till vissas stora intresse men inte behöver man stanna med sin spark mitt på övergångstället bara för att beundra en traktor i arbete.

Efter att ha hämtat upp lunchsällskapet bar det iväg mot Luleå och efter vägen hade det inte snöat speciellt mycket, förvånas dock över lastbilarnas framfart fort går det och förarna är nog utrustade med röntgenblick men så händer det titt som tätt olyckor med lastbilar inblandade.
Framme på storheden hade snöandet tilltagit ordentligt så det var skönt smita in på Jula medans sällskapet föredrog en annan affär, efter visst sökande hittade jag avdelningen med TV antenner och även den jag tänkt mig konstaterade också att det fanns bordsantenner.
Bestämde mig raskt att investera 159 kronor i en dylik + en vanlig antenn som får monteras när vädret tillåter.
Efter ytterligare diverse inköp bla en ljusslinga för 20 kr som passar bra att markera garagets plats med var det dags för lunch

Konstaterade att snöandet ökat och att snöröjningen var obefintlig har kanske tagit jullov.
Hemfärden gick utmärkt trots snöandet och dubbla plogbilar i täten självklart dök det upp några självmordskandidater bla en van med stort släp och en långtradare som effektivt släkte sikten
men inte ko de speciellt fort fram för plogbilarna gick inte att passera:)

Sista biten var som oftast vägplogat ändå fram till garaget!

Två ivriga katter ville ut samtidigt som mobilen ringde det var någon som frågade om hon fick använda en bild som julkort på diverse hemsidor och det var ok.
Under tiden det samtalet pågick hann kattera både ut och in ett par varv.
Blev genast lugnare när Smurfa fick stanna inne och Freddi fick gå ut på egen hand!!

Måste förstås testa bordsantennen och har man sett på tusan bara man hittade rätt fönster och stoppade kortet rätt så fungerade det utmärkt risken är dock stor att den inte får stå ifred på fönsterbrädan särskilt länge för Smurfa har redan försökt riva ner vidhängande kablar.
Sen var det nära att jag blivit utan både kamera och katt för visst försökte Smurfa dra ner kameran också men även detta tilltag stoppades i tid.

Resten av kvällen har användts till att göra inköpslista för morgondagen, läsa och svara på mail
skicka ut nyhetsbrev, beställa kalendrar och skicka elektroniska julkort så något TV tittande blev det inte

Rönnberget 2009-12-21
Ingemar

söndag 20 december 2009


Fortfarande råder lugnet här
Ute är det relativt kallt och lite snö, däremot har man tydligen fått en hel del snö i södra delarna av landet så det blir kaske en vit jul i hela landet.
Egentligen skulle det få komma lite mer snö, behöver skottas upp mot väggarna för det är en aning golvkallt just nu.
Har försökt göra undan lite datorjobb nu när det inte är läge för utomhusarbete men har en mycket intresserad medarbetare som gjärna vill sitta närmast skärmen!

Har också fixat sillsallad som tillsammans med skinkan är absolut nödvändigt i juletider.
Ännu har ingen julefrid innfunnit sig men inte heller någon julstress som drabbar en del

Undrar om inte datorn skulle må bra av en rensning


Rönnberget 2009-12-20
Ingemar