fredag 19 mars 2010

Poletik

Är ju inte speciellt intreserad av partipoletik nog så mycket sandlåda för min smak.
Men man kan inte undgå att märka att det står ett val för dörren vilket märks på att alla partierna har börjat med sina nomineringslistor till kommun, landsting och riksdag. Kan också notera att ett par ledande kvinnliga politiker valt att hoppa av då de anser sig orättvist placerade utanför valbar plats.

Onekligen påminner det om småskolan där en del om de inte fick vara den lysande stjärnan inte ville vara med i den leken.

Noterar också att Yvonne Stålnacke år ute och skapar rubriker, där har det varit oerhört tyst sen hon lämnade landstingspoletiken, kanske honockså känner ett behov av att bli mer synlig, att vara 2 komunalråd i Luleå kanske inte känns riktigt bra så då ger hon sig in i kärnkraftsdebatten och argumenterar mot partiets egen linje i frågan. Möjligen kan det också vara så att hon kastar avundsjuka blickar på grannkommuner som lyckats bättre med vindkraften, det är inte gott att veta.

Sen har vi då den stora röran i Arvidsjaur som kan bli vad som helst.
Egentligen är ju inte bakgrunden speciellt ovanlig, äldre herrar som känner sig hotade och inte vill släppa fram nya förmågor.
Dessutom är det som vanligt centralortens politiker är vana att bara köra över landsbyden och själva bestämma.

Det ovanliga här är att byarna Glommersträsk och Moskosel företrädare helt plötsligt inte står med mössan i handen och försagt skrapar med foten.
Det måste förstås ha blivit en chok för det gamla gardet i Arvidsjaur och förhoppningsvis ger det en del andra ledande kommunpolitiker en tankeställare, men förmodligen skakar de bara av sig och fortsätter som tidigare för hos oss händer ju inte sådant.
För övrigt har nog Peter Roslund nog tillräckligt stora problem med etableringen av vindkraften i markbygden för det tar ju alldelens för mycke uppmärksamhet från stadsbygden.

Beträffande Arvidsjaur så blir det intresant att se vad som händer men förmodligen klöser vissa sig fast så länge det bara går även om allt rasar runt dem.

En liten reflektion, Jerry Johansson var ju ordförande i Norrbottens Bygderåd och drev landsbygdsfrågor innan han blev kommunpolitiker på heltid dessutom tror jag att han fortfarande bor i Moskosel.


Rönnberget 2010-03-19
Ingemar


onsdag 17 mars 2010

Ännu en dag har gått

Nu blev det en sån där diverse att göra dag igen
Har skickat iväg lite bilder från lördagens övningar i Uppsala har även gjort en del förberedelser för nästa lördags utbildning i Siknäs.

Lyckades även med ett stadsbesök där jag faktiskt fick allt planerade uträttat vilket är ovanligt.
Började med att leverera en säck potatis till en bekant, fortsatte ut till Heta Hyttan på Furunäset där jag beställde ett pris till årets Bygdegård, nu är det bara att komma ihåg att hämta det nästa fredag, Linda lovade påminna mig om jag inte hämtat det vid lunchtid!

Ett snabbt besök på konsthallen där jag konstaterade att sista utställning är inne på sista veckan.
Sen skall lokalen tömmas så förmodligen hinner vi avsluta fotocirkeln utan att behöva hitta en alternativ lokal. Måste dock leta fram en bild som en kund tappat bort, frågan är när bilden var tagen, men det löser sig nog.
Sista stoppet var ett besök hos Clas Ohlsson där inköp av laddningsbara batterier och tuschpennor stod på inköpslistan och fantastiskt nog var det det enda som inhandlades. Kan förövrigt konstatera att laddningsbara batterier har en konstig förmåga att försvinna som regel innan de har slutat fungera.
Passade på att få mig lite mat en kombinerad lunch/middag eller vad man skall kalla det. På väg hem fick jag ett SMS att ett paket fanns att hämta på Konsum, bra taiming bara svänga förbi och hämta det så nu är jag ganska välutrustad med färg och fotopapper testade nämligen att köpa ett nytt fotopapper där erbjudandet var köp 1 kartong och få 3.
Väl hemma möttes jag av två katter som var less på inomhusvistelse och ville ut!

Förberedde mig för kvällens fotocirkel och hann fundera på om Smurfa skulle få tillbringa kvällen utomhus men strax innan jag skulle åka kom hon dock in, Freddi hade då varit inne ett bra tag.
På foto cirkelns program stod porträtt fotografering det visade sig dock att manfallet var ganska stort, ryggbesvär satte stopp för en deltagare och två hade premiär för valpkurs, hur man kan prioritera det före foto :)
kvarvarande deltagare fick dock kämpa med knepiga ljussituationer och då är det förstås en fördel med digitalkamera även om en av deltagarna fick fullt minnes kort och då kan det vara problem med vad man skall radera, kursledaren fick aggera modell och det kan vara en prövning bara det skulle förstås ha tagit en bild på fundersamma fotografer.
Beslutade att vi träffas en gång till och då blir det bildbehandling + alla frågor som kan dyka upp.
Hemma igen precis i tid för att titta på kvällens sena nyhetsblock bestående av nyheter, sportnytt, regionala nyheter och kulturnyheterna en lämplig sammanfattning av dagen.

Rönnberget 2010-03-17
Ingemar

tisdag 16 mars 2010

Katter och andra knepigheter

Men låt oss börja i en helt annan ändå nu har tydligen rena vansinnet brytit ut med tre eller fyra hot mot olika skolor, undrar om de på något sätt inspirerats av varandra. Nu gick det tydligen bra denna gång men vad händer i framtiden?

I går fick jag besök av tre unga grabbar, tyskar eller möjligen från något östland, som ville köpa min havererade Audi, vi fyllde i ägarbytespapper, som fantastiskt nog låg i bilen!

Fick öva min rostiga engelska och kan bara konstatera att ordförrådet har krumt på ett drastiskt sätt.
Killarna skulle komma tillbaka i dag vid 10 tiden för att gräva fram bilen ur snön och bogsera iväg den, jag lovade att kolla om det fanns några fler däck, problemet innebar bara att det skulle bli en tung snöpulsning ut till uthusen.
Ganska exakt kl 10 dök köparna upp samtidigt som jag pulsade i djupsnön, ungefär halvvägs blev jag övertygad om att några däck skulle jag inte hitta men det var så dags då, kunde ju inte vända utan att veta säkert.
Väl framme kunde jag konstatera att några extra däck fanns inte, däremot hittade jag en lättare om än ojämn väg. Tillbaka på fast mark kunde jag konstatera att det bara var en snöskottare kvar men han kämpade tappert vidare och vid tvåtiden kom kompisarna tillbaka och det var dags att försöka få fram bilen till vägen.
Efter divese manövrande fick man Audin att börja röra på sig och sen gick det ganska lätt resten, hade under tiden letat reda på fälgsidor sen var det frågan om ett batteri, slutade med att de drog iväg med tre kasserade batterier så var jag av med dem också.

Katterna var det ju som var rubriken.
Kan konstatera att de kyliga morgnarna håller katterna inne, verkar som att Freddi känner på sig att det är läge att stanna inne i morse var jag tvungen att se efter var han höll hus, normalt brukar han komma och väcka mig senast ½ 6. Smurfa däremot har inte samma koll på läget utan måste ut och ta reda på det för att sen snabbt komma in.

Nyfikna är absolut katter så fort något flyttas eller kommer till skall det undersökas, ikväll var jag och köpte potatis som skall levereras vidare, för att den inte skulle frysa så ställde jag in den i hallen, självklart skulle Smurfa undersöka säcken helst skulle han nog ha tagit sig in och undersökt innehållet.
Freddi upptäckte snöskottaren men höll sig på ordentligt avstånd han är tämligen feg av sig när okända dyker upp. Säkert komer han dock att i morgon noga undersöka vad snöskottaren sysslat med.
I kväll tittade jag på Mästanas mästare, har missat många avsnitt och upptäckte att Stefan Holm åkt ut och i kväll försvann även Patrik Sjöberg. Lite överaskande är att Tomasarna Brolin och Johansson är kvar.
Återstår att se hur det slutar.
Annars har jag använt en del av dagen till en av favoitsysslona nämligen städning :)

Ronnberget 2010-03-16
Ingemar

måndag 15 mars 2010

Resa mm

Fredag em satte jag mig på tåget i Älvsbyn för en natt resa till Uppsala.
Framme i Uppsala 6.02, inga vårkänslor såg man till, letade reda på ett hotell för att få en rejäl frukost som start på dagen, 95 kr var det faktiskt värt.
Sen var det bara att ta en rejäl morgonpromenad, en ½ timme tog promenaden innan jag hittade Mälarsalen en lokal som bygdegårdsdistriktet i Uppsala hyr och använder flitigt till olika aktiviteter.

Utbildningen gick bra och var komprinerad och vi klarade tidsramen och var klara 15 för avslutande kaffe precis efter programmet.

Innan det var dax att åka till stationen hann Monica och jag titta på deltagarnas utvärderingar och sammanfatta våra intryck, rapport skrivandet lämnar jag med varm hand till Monica att skriva, speciellt som hon lämnade över allt överblivet kursmaterial till mig att släpa hem

.
Det byggs på andra ställen i Uppsala än vid järnvägsstationen
Försäljningskontor mitt i allt, undrar vad som säljs här
Oväntat mycken snö var det kvar och tämligen halkiga gångvägar

Jaha vart skall jag nu? Iphonens GPS visade sig vara en tillgång, dock en fördel att ha valt promenad som färdsätt.
Och här har vi kurslokalen Mälarsalen välskyltat.
Monica konstaterar att tekniken fungerar och allt är på plats så nu kan kursdeltagarna komma.
Och visst kom de flesta anmälda och fick jobba med många grupparbeten under dagen
En ordentlig lunchpaus satt fint som också gav möjlighet till att diskutera fritt.

Många cyklar var det, en del skall tydligen flyttas 1 apil, kan det vara ett aprilskämt?
Lite fundear man på var alla cykelägare håller hus denna lördagkväll ute och åker tåg kanske.

Tillbaka i Älvsbyn enligt tidtabell tom någon minut tidig, så den här gången fick man inte klaga på SJ
Tämligen kyligt var det men bilden startade och sen var det bara åka hem och fixa frukost och förstås hämta Freddi och Smurfa vilka också gillade att komma hem.

Rönnberget 2010.03.14
Ingemar
www.ronnberget.se