lördag 22 augusti 2009

Filosofiska tankar



Sitter på konsthallen och vaktar Marias utställning ”Som Eljest” det är utställningens sista dag, blir intressant att se hur många som droppar in under dagen, 10 besökare första kvarten är inte dåligt.

Dagen började annars ganska tidigt med en tidig slö morgon där frukost avverkades samtidigt som nyheterna och mail skummades genom, sen var det dags för det obligatoriska morgonbesöket hos mor och katterna, där alla för ovanlighetens skull var uppe och i full fart.

Fascineras av kattungarnas framfart livliga och fulla av upptäckarglädje samtidigt som man ser att det är tre helt olika individer med egna särdrag.
Trollet däremot är inte speciellt förtjust när det blir närgångna katter morrar väl inte men nog låter det så.

Åter till vaktandet och filosoferandet, om konsthallen tiden går och innan man vet har hyrestiden för denna lokal gått ut och vad händer då. Redan vid invigningen talades det om att konsthallen i framtiden skulle integreras i bibliotekets verksamhet och även dela lokal, men då talades det också mycket om att biblioteket skulle flytta in i centrum, men det verkar inte längre vara så aktuellt, ganska naturligt egentligen i dessa tider av ständiga besparingar.

Det har också ryktats om en konsthall ute på Aucusticum i något som kallas backfickan.

Skulle kunna vara ett komplement däremot inget alternativ för ny placering, Acusticum ligger alldelens för långt bort. Samtidigt har ju inte konsthallen fått den besöksfrekvens som man trodde trots att den är lättillgänglig och bra och ändamålsenliga utställningslokal.

Mycket aktiviteter är det denna lördag, både skärgårdsfest och loppis mm, just nu passerade en hästskjuts utanför påminde till viss del om de vagnar som användes i vilda västern, samtidigt har dock signalerna från ett antal utryckande ambulanser hörts, vilket förstås indikerar olycka och skador i en och annan form.

Åter till funderingarna om konsthallen, en tanke är tydligen att placera alla ”konsthallarna” Piteå Konsthall, Öjeby konsthall, backfickan och PT foajé under samma ”hatt” undrar om det är så bra, möjlighet till mångfald får inte förbises.

Sen kan man förstås också fundera på hur det skall fungera med konsthallen i ett tyst bibliotek, nu är det ju inte alltid så stimmigt på konsthallen men trots allt förekommer ju en del ljudligare aktiviteter med jämna mellanrum, musik i samband med vernissagen, barngrupper, workshops osv. men det kanske inte passar med nya konstformer och grepp vilket förmodligen är ett av de stora problemen med låga besökssiffror.

Samtidigt får man inte bortse från det faktum att konsthallen blir mindre personalkrävande då den förmodligen kan bevakas av bibliotekets ordinarie personal, även om det fortfarande kommer att behövas specialkompetens vid val av utställningar, hängning mm.

Aj tusan nu passerade prärievagnen igen får nog skärpa bevakningen om den skall komma med på bild.

Tredje gången gillt nu blev det bild på prärievagnen, hoppas att fönstret var välputsat.

Av någon anledning så trivs inte mitt mobila bredband i konsthallen, nu gör det inte så mycket fast jag kan ju inte använda facebook och mail till att tjata på att folk skall komma hitL

Nu skall vi se om det går få liv i kaffebryggaren!

Ajdå måste tydligen få fart på min risiga engelska, nåja det löste sig han var mest intresserad av vilken kamera Maria använt, undrar just om Maria fått många frågor om tid och bländare men de som brukade ställa de frågorna är väl ett utdöende släkte!

Fortsatta funderingar om konsthallen.
Ett bra exempel är just ”Som Eljest” där det var mycket folk på vernissagen men inte speciellt många normala konsthallsbesökare fast å andra sidan så lyste ”konsteliten” och fotoklubbsfolket med sin frånvaro. Att konsteliten inte går på foto och liknande simpla utställningar är ju ingenting nytt, men då skall man nog inte heller vänta sig att vanligt folk besöker de ”fina” utställningarna.


Fick faktiskt ta en bild på två intresserade besökare.

Dags att stoppa i sig lite föda vaktandet tär hårt på energiförrådet J

Utställningen Som Eljest då, tyckte den var strålande när jag såg den första gången på vernissage och den förlorar absolut inte på att ses flera gånger och nu har jag sett den ett antal gånger.

Det finns många bra och spännande bilder med sin egen historia, men trots allt är det samlade intrycket som känns starkast, och stora bilder är underbart, det är rent skitsnack att storleken inte spelar någon roll, önskar att förespråkarna för ”frimärksbilder” i tävlingssammanhang hade fått ta del av denna utställning. Väl sent påtänkt men skulle förstås ha frågat Maria om iden bakom fler av bilderna.

Ganska kul egentligen en besökare som hävdade att det var fel namn på en av personerna, hon menade på fullt allvar att det inte var KG Johansson utan Rolf Lassgård som var avfotograferad, hjälpte föga att jag hävdade att Maria säkert hade stenkoll på vilka hon fotat!!
Förövrigt har väl Lassgård någon Piteå anknytning heller.

Hade en stilla önskan när jag åkte hit om att någon av de avbildade skulle dyka upp och så blev det också för Sture Berglund tittade in så jag fick en bild på originalet och kopian.

Nu är vi inne på sista timmen som alltid brukar vara seg ca 40 besökare så här långt är inte alls dåligt för en lördag med fint sommarväder. Tycker lite synd om de stackare som missat chansen att se utställningen.

Undrar också var prisexemplet fanns för naturligtvis var det några som läst det finstilta och frågade efter det, självklart hittade jag det nu vilket bara visar vikten av att läsa på ordentligt oavsett vad uppdraget handlar om.

Konstaterar att det blev ganska precis 50 besökare vilket som sagt var inte är dumt, har man sett Maria tittar in för att ta lite bilder på sin utställning bra då kanske jag kan ta några bilder på henne också, vet ju att hon inte gillar att hamna på fel sida av kameran, men som etablerad konstnär får hon lära sig det.

Hann också prata lite om det kommande fotoplanket i Piteå där Maria skall hjälpa till med info som kommer ut närmaste tiden.

Dags att packa ihop och låsa, nu bär det av hem till gräsklippningen, går alldelens utmärkt att tänka och filosofera då också åtminstonde så länge man inte är i närheten av buskar och rabatter.

Får väl filosofera om vad jag skall hitta på till Landsbygdsdagen nästa lördag för det hanns inte med, eventuellt blir det kanske tid för planering vid torsdagens Haparanda resa (skall inte på IKEA) men det är kanske väl sent.

Rönnberget 090822
Ingemar

fredag 21 augusti 2009

Dagen efter


I dag är det verkligen dagen efter och det känns i kroppen däremot inte i knoppen som tur är.

Igår var det alltså stor avskedsfest för några av oss som slutat eller snart slutar.
Ett stort tack till alla för en trevlig kväll.
Gjorde ett försök att fota blomuppsättningen men någon riktig kanonbild blev det inte får kanske prova med att ta ut den för att slippa störande omgivning.

I går var det också kungabesök med kungalunch med 56 gäster, bland gästerna fanns fem vinnare av slogantävlingen som kommunen anordnade. Någon slogan har jag dock inte sett men det beror nog på egen passivitet. En reflektion beträffande slogantävlingen är ju att det är ett smart sätt att få in en massa sloganbidrag alldelens gratis som man kan använda allt efter behov, för i tävlingsreglerna stod någonting om att inlämnade bidrag fick fritt användas av arrangörerna, mao samma taktik som används för att få gratis bidrag till vykort och bilder.

I går var det också skolstart för många, läste en insändare från förvirrad förälder som tyckte att man skulle skjuta på skolstarten pga svininfluensan som förövrigt tydligen skall heta "nya influensan" för det är inte säkert att något svin är inblandad.
Av insändaren framgår inte hur länge man skall skjuta på skolstarten?
Tills influensan har brytit ut i full skala?
Kanske hela höstterminen ?
För all framtid, man vet ju inte när nästa influensa dycker upp?
Det är som synes inte alltid så lätt att förstå vad insändaren vill och menar och troligen är det inte alltid insändaren själv vet det.

Appropå läst i tidningen så råkade jag häromveckan läsa familjesidan och fastnade att för att det var tre dödsannonser för samma person men med helt olika anhöriga, undrar just vilken osämja som förorsakat detta.

Nåja nu skall jag gå ut i det vackra vädret en stund man måste ju ta vara på de fina dagarna för om inte allt för länge kommer höststormarna att börja tjuta runt knutarna och innan man riktig vet så kommer första snön men det kan väl ändå dröja en stund.
Måste dessutom fylla på förråden inför helgen, inte minst behövs det kattmat!

Ronnberget 090821
Ingemar

torsdag 20 augusti 2009

Avskedsfest

Ojdå
Ibland kör det ihop sig
Fick göra om en fotografering, faktiskt inte mitt fel utan snarare oklara instruktioner
Vid lunchtid klarades dock fotograferingen av och alla inblandade var nöjda, lite lustigt var faktiskt att det var första bilden som tilltalade alla mest, nu är bilden beskuren och justerad, lämnad till kunden och vidarebefodrad till Norrbottensteatern Den färdga bilden får ni se när den blir offentlig, lite märkligt hur uppdraget förändrades från att hjälpa en god vän med en bild till programmet till att bli en affisch som skall spridas på stan.

Hem via ett kort stopp för att köpa speciell kattmat, speciell är också priset drygt 100 kr/kilot.
Levererade kattmaten och konstaterade att kattungarna gjort min mor sällskap i dubbelsängen, visserligen är de framfusiga och livliga men jag tvivlar ändå på att alla tre klarat av att ta sig upp på egnen hand, men min mor förnekar all inblandning.

Kvällen skulle avslutas med avskedsmiddag från jobbet, tänkte åka buss in men fick en förfrågan om jag ville ha hämtning och eftersom vädret var grått och trist med regninslag tackade jag självklart ja till erbjudandet.
'
Avskedsfesten blev en trevlig tillställning med god mat trevlg samvaro osv, vi var fyra hedersgäster som slutat eller slutar inom närmaste tiden .
Skitkul att så många ställde upp 50 killar och en tjej hade någon räknat till, hedersgästerna blev bjudna på allt, övriga fick en öl eller ett glas vin. Som av en slump råkade jag se att notan gick på 15 000.
Hamnade vid samma bord som en av de andra hedersgästerna och det visade sig att även han gillade whisky hade under sommaren varit till Skottland och kunde imponerande mycket om både de olika distrikten och olika sorterna, dessutom hade han med en fickplunta så vi fick smaka på en ovanlig whisky som jag i vanlig ordning glömt namnet på.
I övrigt en kväll med trevlig samvaro och mycket surr. Ett stort tack till alla deltagare för en trevlig kväll.

Skall imorgón fixa en bild på blomuppsättningen och presenten som jag fick. Någon bild blir det inte idag för kameran hade jag avsikltligen lämnar hemma denna kväll!

Upptäckte också att tydligen är min blogg en av de populäraste webbsidorna på jobbet.

När vi åkte hem upptäckte vi att det blivit mycket varmare så temperatur över 20 grader morgon är ingen omöjlighet

Rönnberget 090820
Ingemar

onsdag 19 augusti 2009

Fint besök


Bestämde mig för att uträtta några ärenden i stan på förmiddan och som vanligt går det inte alltid som man tänkt. Första ärendet var att skaffa en ny mobil en IPhone och de var förstås slut för tillfället dessutom måste jag vänta en månad innan jag kan flytta över mitt befintliga abbonemang och vill inte byta mobilnummer, blev uppsatt på en kölista och med lite tur har telefonen levererats när det går att flytta abbonemanget.

Nästa anhalt var gubbdagis och där gick det bra hittade allt jag skulle ha även om man i bland har lite svårt att begripa deras ordningsföljd på hyllorna.
Riktigt allt hittade jag ju inte hittade nämligen ingen fotoram som jag tyckte passade till en bild jag skall leverera, får väl kolla med kunden skulle förstås bli elegantast om man gör en egen ram av gammalt virke, men vi får se.

Nästa stopp blev konsthallen för att hämta nyckeln för lördagens vaktning, frågade på skämt Satu om vi hade någon fotografeing för idag var kameran med, men inte. Hon hade iof inte fått någon kommentar till bilderna. Ett stopp på ICA för att köpa kattmat mm.

Väl hemma hade jag fint besök ett antal kvigor från Stormyrberget som gett sig ut på utflykt de hade väl gått en två - tre kilometer möjligen lite kortare om de gått rakaste vägen men det brukar inte sådana djur göra. Hur som helst blev det bilder av både kvigorna och kvigskötaren innan de vandrade hemåt med ordentlig eskort!
Mer eller mindre på skämt skickade jag in en liten notis och bilder till PT, de kanske behöver lite motvikt till kungabesöket!

Nu ringde Satu och berättade att hon hade haft besök av pjäsförfattaren, motspelaren mm och bilden såg inte alls ut som han tänkt sig och morgonrocken var för lik en klänning! Ny fotografering i morgon med andra ord.
Tror att grannarna kommit hem från sin semestertripp så får väl gå över och höra hur de haft det!

Kvällen avslutades med att jag gjorde en ordentlig backup på bilder, hemsidor och en del annat "viktigt"

Ronnberget 090819

Ingemar

tisdag 18 augusti 2009

Vädret


Var vaken tidigt igen men nu fick Fredd sticka ut och jag återgick till sängen för att vakna och stiga upp stax efter sex, en stärkande frukost samtidigt som jag kollade nyheterna, visst är det bra med papperstidning men det innebär ju en promenad på några 100 m och sen är risken stor att det inte finns någon tidning i lådan, eftersom detta hänt allt för ofta valde jag bort papperstidningen dessutom kan man ju läsa flera tidningar på nätet!

Eftersom jag skulle vara kl 10 på läkarstationen så blev det en lugn morgon innan jag gjorde ett morgonbesök hos min mor, där rymlingen Trollet var hemma igen dock berättade han inte var han varit utan var bara hungrig och något irriterad på kattungar som börjar göra längre och längre utflykter. Less på sina ungar var tydligen även kattmamman så bägge for ut när möjligheten erbjöds.

Hittade ett medelande från hemtjänsten att jag skulle stänga av trappen på lämpligt sätt så att kattungarna inte kan ta sig upp där. Risken är då stor att min mor får för sig att hämta ner kattungarna och det kan gå illa. Så nu sitter det ett galler där så fiffigt konstruerat att de gamla katterna lätt tar sig upp medans det är stopp för kattungarna, än så länge är det bäst att tillägga.

På läkarstation var det en enkel provtagning som gällde, vikt, urinprov och stick i fingret.
Proceduren var moderniserad så nu behöver inte proverna skickas vidre utan man har fått en ny apparat som som analyserar provet på plats, haken var bara att maskinen tar tid på sig så det blir kö och därför får man vackert vänta på sin tur en gång till, men utvecklingen går väl framåt.
Gjorde ett snabbbesök på gamla jobbet och lämnade en videokamera som jag behövde hjälp med att överföra till datorn, Där träffade jag inte många utan man var förhoppningsvis i full fart med olika jobb.
Passade på att äta lunch medans jag var på vift, då slapp man de köksbestyren.
Väl hemma igen konstaterade jag att vädret var utmärkt för utomhusarbete och kapade bort en del skräp till ved, noterade att mörka moln samlades vid horisonten och åskan mullrade avlägset, tog några bilder och konstaterade att jag skulle hinna klart med vedkapningen innan eventuellt regn kom, självklart hann jag inte klart utan blev rejält blöt, när jag var klar slutade regnet för tillfället.
Sen fick det bli en rundtur med kameran, konstaterade att de sista liljorna börjat blomma så i år har alla liljorna utom en blommat tom den som Freddi brukar krossa i sin katt och råtta lek.

Det är ganska dumt att flanera runt på tomten för alltid hittar man någonting som bör åtgärdas, konstaterade att mossan har ökat på sina ställen frågan är vad man gör mossrivning är kanske ett effektivt sätt att sprida mossan, vertikalskärare är nog en bättre lösning eller också provar man att gödsla ordentligt möjligen försvinner mossan men gräset växer säkert ännu fortare.

Borde också på något vis jämna till min gårdsplan, att kalla det gräsmatta är lite överdrivet dessutom har jag några projekt som kräver täckduk (eller vad det nu kan heta) för att åtminstonde tillfälligt hindra gräsets framfart, undrar nu vilken sort man skulle välja, får fråga min odlarvän för han hade undersökt marknaden.

Konstaterade också att min vikport har fått automatisk stängning inträffar dock bara vid regn.

Dagen avslutades med möte med Älvdalsgruppen, trots ändrad mötesplats eller kanske tack vare infann sig de flesta byarna till höstens första möte och vi rapporterade om våra olika aktiviter och en del annat aktuella saker.
Vi avslutade med att titta på det nyinredda gymmet som imponerar åtminstonde på en novis som jag snyggt jobbat, så nu slipper de träningsintreserade några mils bilåkande och dessutom till en lägre kostnad bra både för privatekonomin och miljön.


Försökte under dagen fotografera tre livliga kattungar som inte stannar där man sätter dem, enda gången de var tillsammans var vid brottningsmatcher och då blir det bara en svart hög och inte blir det bättre när kattmamman blandar sig i det hela! Nåja får göra nytt försök någon annan dag.



Ronnberget 090818

Ingemar

måndag 17 augusti 2009

Gräsklippning


Kallt och grått väder startade dagen med det var bara leta fram en ordentlig tröja innan man gick ut. Perfekt måndagsväder för de som började om att jobba efter semestern.
Efter att ha gjort bort dagens inköp direkt på morgonen var det bara att starta gräsklippningen, gräset har vuxit ordentligt medans gräsklipparen varit obrukbar så det var både tjokt och långt, det kommer att behövas en ny klippning ganska snart för att få ordning på det hela. Passade på att ta ihop en del träd och ris som var kvar från när jag avverkade lite för ett tag sen.

Funderar på en sak. Har tidigare haft mobiltelefon via jobbet men den 1 augusti när jag slutade fick jag överta telefonen och abbonemanget, sen dess har jag blivit uppringd ett antal gånger av telefonsäljare som säljer allt mellan himmel och jord, medans jag hade jobbtelefon så har det hänt en gång pch då konstaterade den uppringande att jag hade en företagstelefon och bad om ursäkt och la på. Kontentan av det hela är att tydligen ringer telefonsäljare inte till företagstelefoner.

Tror att det blir en tidig kväll känner mig en aning trött just nu.

Rönnberget 090817

Ingemar

söndag 16 augusti 2009

Valputställning

Vaknade tidigt till sol och strålande väder men kallt bara 3 grader kl 6.
Man kan förstås fundera på hur man gör när man vaknar vid 4-5 tiden, försöka somna om,
stiga upp och göra något, i morse blev det dock att sätta sig vid datorn och försöka vara kreativ, bloggade bla om gårdagen, kombinerade detta med en tidig frukost och konstaterade att det var för blött att klippa gräset.
Efter morgonens sociala besök hos min mor var det dags att uträtta några ärenden innan valputställningen började kl 12.

Det är alltid en vild gissning hur mycket folk och hundar som kommer idag var det 18 valpar och ca 50 tvåbenta i alla åldrar.
Både utställningen och försäljningen flöt på bra och en stor korvburk räckte precis ett netto på ca 800 kronor till bygdegårdsföreningen är alltid välkommet.
Skam till sägandesså missade jag namnet på både vinnande hund och ägare men så här ser de ut tillsammans med dagens dommare.

När utställningen var slut kom regnet inte mycket men tillräckligt för att sabotera den planerade gräsklippningen!

Det gråtista vädret gjorde att Freddi och jag tog oss en vilopaus innan Freddi tyckte att det var dags att gå ut på jakt medan jag intog en middag och sen koncentrerade mig på datorarbete.

Det är väl ganska typiskt att min TV valt att gå i strejk just när friidrottsVM börjar, nu är det inte TV utan parabolen eller möjligen kabeln som strejkar men det får bli en uppgift för morgondagen. Det går ju utmärkt att lyssna på radio medans man jobbar vid datorn.

Ronnberget 090816

Ingemar