lördag 1 augusti 2009

1 Augusti


Så var det nu månad som bla innebär att blivit avtalspensionär och inte har några fasta återkommande tider att passa, tider att passa kommer det säkert att finnas gott om.
Denna dag har jag mest varit social vaknade tidigt och tillbringade några timmar framför datorn och vid frukostbordet.
Kom på att eftersom jag ju har en bärbar dator kan man naturlgtvis kombinera datorarbete, frukost och diverse läsande av tidningar och papper, så visst klarar man av mer än en sak även om man är man.
Sen var det dags för ett besök hos mor för att höra hur natten varit, efter kaffe och allmänt småprat var det dags för att åka till konsthallen och utställningen Som Eljest den har jag dock skrivit om på annan plats.
Därifrån kan dock noteras att Piteborna inte vet vad som menas med enkelriktat varken cyklister eller bilförare.


Efter detta besök var det bara att återvända hem och mata Freddi som tydligen kände sig övergiven.
Nästa anhalt var hos min mor där det visade sig att hon vägrat äta lunch eftersom hon inte var hungrig!
Makaroner och köttfärssås lyckades vi snabbt placera på middagsmenun och nu hade hungern infunnit sig.
Kaffe och allmänt småprat blev en lämplig avslutning på måltden samtidigt som jag passade på att fotografera husets vuxna katter, hoppas att ingen skvallrar för Freddi för han anser sig ha ensamrätt som katt som skall fotograferas.

Den namnlösa fyrabarns modern och Trollet

Hem igen för att spara undan dagens bildskörd och få ihop något i bloggen
Appropå Freddi så tittade jag just ut för att se om han syntes till och visst gjorde han det i full färd med att jaga småfåglar, denna gången misslyckades jakten trots två väldiga tigersprång för fåglarna har som bekant vingar. Men inte kan man tro att han är 10 år sådana gånger.

Rönnberget 090801
Ingemar

www.ronnberget.se

Om Eljest


En stor del av dagen tillbringades på vernissagen för Maria Fäldts fotoutställning Om Eljest
En klart sevärd utställning som är värt ett besök utsällningen pågår till den 22 augusti.

Här följer lite bilder och spontana kommentarer, hade dock glömt hur knepigt det kan vara att fota på konsthallen.

Mycket folk var det på vernissaget, och som vanligt är man böjd att påstå att en sån här gång är det folk som normalt inte besöker konsthallen som hittat hit.
Med något undantag lyste Piteås konstelit med sin frånvaro och samma var det faktiskt med fotoklubbsfolket!

Francis Gossen underhöll besökarna med ljuv musik


Satu Takkinen hälsade välkommen och presenterade utställningen och Maria, som berättade om utställningen.
Planeringen och fotograferingen för utställningen har pågått under ca ett års tid och är första steget eftersom det finns hur många kreativa Pitebor att fotografera kan det bli ett långt projek som kanske slutar i en bok.








Inte alltd så lätt att vara utställare här skall det tas emot blommor,
svaras på frågor, dirigera medarbetar och
samtidigt posera för fotograf och mycket annat.









Livliga och många diskussioner surrade i luften på väggarna tre oerhört starka svartvita porträtt
Personligen gillade jag de svartvita porträtten mer än färgbilderna även om trots allt det var en färgbild som blev favoriten om man nu skall välja en.



Fler som gillade dessa svartvta porträtt.







Förmodligen är det bilden i bakgrunden som fotografen och modellen diskuterar.
Den bild som enligt Maria var besvärligast att ta på grund av diverse tekniskt strul, också det enda bilden som krävde omfotograferin.







Helena Stenberg studerar dennaprofil bild som osökt gör att man kommer att tänka på andra berömda profilbilder utan att nu nämna några namn









Britt Fäldt beundrar Marias bild på Tora Ceder i djupa skogen

Som sagt en sevärd utställning där bilderna är stora och tekniskt perfekta att sen budskapet i varje bld varierar gör inte saken sämre
Och vilken som för dagen är min personliga favorit tänker jag inte avslöja för man kan ju som bekant ändra sig!

Rönnberget 090801

Ingemar
www.ronnberget.se

fredag 31 juli 2009

Sista semesterdagen

Sista semesterdagen och slö har dagen varit
Västerbottens Kuriren hade svar på min fundering om sjuka granar http://vk.se/Article.jsp?article=293975 och tydligen är det någontng som kommit plötsligt och oroar skogsfolk.

Passade på att hämta min beställda tjära från tjärbränningen i Arnemark, försäljningen av tjära har gått bra hittils och till veckan skall kolet grävas fram vilket blir intresant att dokumentera.

Läste i Västerbottens kuriren att en person mördas av en misstänkt rattfyllerist, förmodligen är denna mördare ute och kör bil ganska fort kanske tom i helgen!!
Läste nämligen om en annan vansinnesfärd i Älvsbytrakten där en rattfyllerist utförde en vansinnesfärd och till slut prejades av polis, till saken hör att han redan sen tidigare tappat körkortet pga rattfylla som sagt det behövs strängare straff, lås in dem och kasta nyckeln skulle nog vara ett effektivare sätt att få bort dem från trafken.
För att fullända detta mörka trafk dygn så inträffade en singel MC olycka med dödsfall som följd.

Har även fotat några nyutslagna liljor i dag.

I morgon skall jag gå på vernissage på konsthallen och i morgon börjar mitt nya liv men det är en annan historia.

Rönnberget 090731
Ingemar
www.ronnberget.se


torsdag 30 juli 2009

Sjuk gran?



Undrar vad som hänt med granarna, kan det vara torkan eller är det någon annat som angript den konstigt ser det i varje fall ut det bör ha kommit senaste dagarna för annars tycker jag man skulle ha sett det, för efter att ha sett den första visade det sig att de flesta i omgivningen var angripna.
Pratade med en kompis i dag och han hade även sett fenomenet på sina marker


Nu är jag klar med bagarstugan för den här gången avslutade övningarna med att behandla bron. Passar ganska bra för nu är det snart slut på semestern.
Det är bara att hoppas att Freddi inte kommer på idén att han skall sitta där och spana efter någonting men förhoppningsvis är han förståndigare än så.
Frågan är vad fortsättningen blir rensa garaget eller fixa gräsklipparen eller kanske rent av få in 5 m2 ved under tak, men det kan ju bli något helt annat som inte ens finns i sinnevärden

Ronnberget 090730

Ingemar
www.ronnberget.se



onsdag 29 juli 2009

Lat kompis


Idag har det mesta av dagen ägnats åt bagarstugan började med att försöka hitta vettig plats för alla bilder, stora monterade bilder är förstås bra när de skall visas men ett elände när de skall förvaras, nu är de ivarje fall fillfälligt undanställda!
Fortsatte med att plocka bort en del grejer, var kanske dumt att återställa släpvagnen!

Kastade ut mattorna för vädring innan jag åkte till mor på det obligatoriska morgonbesöket överaskande nog var hon uppe och i fullgång med att läsa tidningen, passade på att ta en ny bild på kattungarna som nu är 10 dagar och har fått upp ögonen, det blev ingen höjdarbild nu heller.




Hem igen för att fortsätta med bagarstugan, upptäckte att Freddi ocuperat matthögen och där stannade han nästan hela dagen och kollade då och då att jag slet och svettades i den tryckande värmen annars sov han sött, så när natten kommer är han väl pigg som en nötkärna.
Konstaterades också att det kommit en vedleverans till min mor, bra då får man lite träning av armarna även om sådana armövningar inte är speciellt bra för min del, ca 5 kubik skall väl inte vara något större problem!


Konstaterade också att den röda trolltruvan har tre rejäla bärklasar, röda och granna bär, tur att det inte är några småbarn här för bären är giftiga, men någon brukar lägga beslag på dem trots det, förmodligen någon fågel, appropå fåglar så har trastarna utsatt bilen för bombangrepp, såg ut som att någon kastat mogna blåbär på vindrutan och motorhuven.



Avslutade dagen med att åka förbi återvinningsstationen med diverse skräp och passade också på att besöka en jobbarkompis som också var inne på sin sista semestervecka och hade barnbarn på besök och där var det full fart speciellt på den minsta allt för att hålla sig vaken:)
En del av semestern hade han använt till att måla huset mycket snyggt blev det.

Rönnberget 090729
Ingemar
www.ronnberget.se




tisdag 28 juli 2009

En vanlig dag


I dag är det tisdag en helt vanlig tisdag när inte så mycket hänt, gav mig på en blombänk där vitklövern fått fäste enda sättet är nog att gräva upp alla rötter och fylla på med ny jord.
Tänkte hämta tjäran som jag beställt men där var ingen hemma, återställde i stället ett lånat släpvagn och kollade in läget hos mina odlarvänner. Upptäckte då att gräst faktiskt började sticka upp trots täckduk av god kvalite och ett gruslager att det skulle ske förr eller senare var väl inte oväntat men nog gick det oroväckande fort.
Eftermiddagen gick åt till att kolla in vilka som skall vara med på landsbygdsdagen besökte bla grannar som driver bo på lantgård och där fick jag öva min engelska och tala om vad jag trodde om morgondagens väder. Lite besvärligare var det förstås att förklara de gevärsskott som hördes, drog till med att det var någon jägare som tränade skytte inför jakten, på hemvägen kom jag på att det stämmer ju :) viltvårdsområdet har ju en älg och trappbana i närheten.

Har även gjort en liten uppdatering på en av mina hemsdor, uppdateringen bestod i att lägga till att det som gällde 2003 till stora delar gäller fortfarande.
Helt klart måste jag ta tag i uppdatering av mina hemsidor problemet brukar vara att allting annat skall göras först och helt plötsligt har tiden bara rusat iväg.



Lastpallar är bra att ha till mycket inte minst att lägga ved på och eftersom jag fortsättningsvis skall försöka lägga in en bild här när jag använt kameran så fick detta bli en nödlösning dvs dagens enda bild!

Rönnberget 090728
Ingemar
www.rafo.bd.se
www.ronnberget.se

måndag 27 juli 2009

Huvudlös budda



De mest omsorgsfulla planer kan grusas ganska enkelt, planen idag var ju att komma iväg med skräplasset tidigt men av olika anledningar så hann klockan bli över 11 innan jag var där, med väntande i kön ett bra tag. Hämtade på hemvägen en bunt lastpallar som ägaren ville bli av med.

När de skulle lastas av upptäckte jag att där de skulle ligga hade det vuxit upp diverse sly, fram med röjsågen och averka lite, passade också på att averka två träd som stod i en av mina blomrabatter. Freddi följde intreserat mina förehavande från en ny favortplats naturligtvis solbelyst.




Hämtade min mor, lite miljöombyte skadar nog inte, och helt plötsligt var hon i full färd med att rensa bort utblommade blomställningar, medans jag körde bort riset från "avverkningen" och fyllde på jord och gödsel i den ganska magra blombänken, det är klart att en gran och en rönn tar en hel del näring.








Köpte en ros hos grannen en gulaktig sak Modern Sunrise hon varnade mig dock för att denna ros är ganska krävande och måste täckas till vintern, vi får väl se hur det går, fin är den i varje fall just nu.

Upptäckte också att det inte gick ringa med mobilen, inte tillgänglig sa den dessutom något med sim kortet något som inte hänt tidigare!

Upptäckte också att mitt tangentbord lever ett eget liv, ibland måste man vara rikigt arg för att vissa bokstäver skall fungera, dessutom tycks problemet vandra runt så det är inte samma bokstav som spöckar, så saknas en eller annan bokstav beror det inte på ordblindhet utan trilskande tangentbord.

Just det det var ju den huvudlösa buddafiguren, upptäckte när jag höll på att iordningställa blombänken efter avverkningen att figuren hade åkt i backen misstänkte först någon livlig katt o råtta lek som brukar förekomma i omgivningen, men förmodligen hände det i samband med avverkningen.
Nåja med Karlssons klister fixas en sån bagatell lätt!!




Ronnberget 090727

Ingemar
www.rafo.bd.se
www.ronnberget.se

söndag 26 juli 2009

Skitväder

Idag har det varit rena skitvädret regn blåst och inte speciellt varmt heller.
Fördelen är ju att man fått en del gjort inomhus, har haft hjälp av en golvspecialist som fxade mina golv så ny blänker de som vattenpölar i solsken.
Freddi tyckte dock inte om aktiviteten och flydde snabbt ut och sökte sig annat tak över huvudet, när specialisten försvunnit med sn bil dök han dock upp och konstaterade att det såg ut ungefär som tidgare men efter lite mat försvann han ut igen. Mat ja upptäckte vid sextiden att jag glömt allt vad mat heter idag med undantag av en tidig frukost. Så det fick bli en pitsa på kvällskvisten.
En av pitsabagarna kände igen mig eller rättare sagt kom ihåg att jag hade haft vernissage förra gången jag var dit, hans kompis beklagade sig över att nu skulle det bli vinter.

Vädret gjorde att jag satte mig vid datorn för att arkivera bilder på min externa hårddisk, eftersom datorn vill jobba själv långa stunder så passade det utmärkt att börja röja på min kallvinda och efter att ha slängt ut en massa tomma kartonger, havererade skrivare, kontorsstolar mm så upptäckte jag att det faktiskt låg en matta på golvet och dessutom syntes färgen på golvet, när arkiveringen var klar passade jag också på att göra en säkerhetskopia vilket var nödvändigt eftersom jag kommer att bli tvungen att ta bort en massa bilder från den bärbara.
Allt bortstädat lastades på släpvagn och i morronbitti åker det iväg till soptippen.
Sådan här sysselsättning gör att man hinner fundera en del.
Konstaterade tex att dagens DVD skiver rymmer mer än hårddisken på min första hemarbetsplatsdator 4GB och då betraktades det som mycket!
En annan fundering som dök upp var hur många väskor, portföljer, datorväskor och ryggsäkar behöver man egentligen även om det är praktskt med en väska/portfölj för varje uppdrag men risken är stor att fel väska far på fel möte vilket inte är helt lyckat.
Det finns vissa ljusglimtar också httade en kartong som bla innehöll en massa blad till skärlinjalen mer konstigt är förstås varför de hamnat där och inte på samma ställe som skärlinjalen som jag förövrgt också hittade när jag sökte något helt annat.
Men nu blir det besvärlgare med städnngen för nu hamnar man i det läget att skall det vara klvar även om det inte används på 15 år, sen kan det ju också ha ett rent nostalgiskt värde.
Det kan bli en lång vecka kommande vecka.

Åter till bildarkiveringen, när man sitter och går genom blderna upptäcker man att det har vart många aktvteter där kameran vart med och tvära kast kan det också bli.
Funderade ett tag om man inte skulle göra en fotodagbok med en bild från varje dag kameran är använd undrar hur många dagar man skulle få ihop, det kan förstås bli lite självplågeri så att man känner trycket att idag måste jag ta en bild ungefär som att skriva i bloggen!

Till sist kan man väl konstatera att PDOL hade lite tur eftersom festvalen tog slut i går kväll tom lite före vädret.

Rönnberget 090726

Ingemar