lördag 30 augusti 2008

Svampdag



Idag lördag arrangerade Studiefrämjandet Södra Norrbotten svampdag på Piteå Museum.

Deltagarna i varierande åldrar hade många frågor till svampkonsulenterna.
Svampkonsulenten Hans-Erik Östers svamprecept hittar ni i slutet på bloggen.

Upptäckte när jag laddade ner bilderna från kameran att jag ställt om upplösningen men förmodligen märks det inte, nackdelen med ny kamera är förstås att man lätt kommer åt fel inställningar men det vänjer man sig säkert med efter ett tag!

Svamprecept av Svampkonsulent Hans Erik Öster

Utställningssoppa 4 port.

Svamp, valfri sort, tillräcklig mängd. En liter skuren svamp ger en god soppa men har man ont om svamp kan man ta mindre, har man gott om svamp blir det godare om man tar mer. Blandsvamp är jättegott. Soppan får en i mitt tycke obehaglig koncistens om man använder dem färska. Det är bättre om man först torka dem.

En klick smör
1 liter vatten
1-1,5 buljongtävling
ev salt och peppar för komplettering
ett par-tre msk vetemjöl (eller mer beroende på hur tjock soppa man vill ha)
en äggula
1 dl grädde
litet citronsaft

Skär svampen i bitar och förkoka dem dvs låt dem koka i sitt eget spad tills den kokat in
Fräs svampen i smöret på svag värme en liten stud 5-10 min räcker
Svampen skall inte brynas.
Tillsätt vatten och buljongtärning och låt koka minst en halvtimme.
Det skall koka så länge att det inte längre smakar buljongtärning om soppan. Det är inget i svampen som förstörs och den blir bara godare ju längre den kokar.
Rör ut mjölet i litet kallt vatten och red av soppan.
Smaksätt soppan genom att pressa i litet citronsaft. Det är omöjligt att säga hur mycket man ska ta. Man måste smaka av mellan varven så att inte citronen tar överhanden. Men citronen är viktig för att soppan ska bli riktigt god.
Vispa ihop äggulan och grädden i en soppskål. Häll den kokheta soppan i soppskålen medan du vispar ordentligt. Nu får inte soppan koka mer, då skär den sig.
Tyvärr lämpar den sig inte för frysning efter det att man tillsatt ägg.
Den blir grynig och inte alls lika god. Men det brukar inte vara något problem eftersom det inte blir något kvar.

Smaklig måltid
Hans-Erik Öster

2008-08-30

Ingemar

Inga kommentarer: